Ramzes I

Фев
12

2.7. Ај против Атон

Наследникот на Тутанкамон, постар и искусен државник-свештеник по име Ај, го приграбил не само престолот туку и вдовицата на Тутанкамон, Анкесенамен. Него го наследил жестокиот фараон-војник, Хоремхеб, кој бил посветен верник на старата религија на Амон. Тој очигледно го презирал обожавањето на Атон, кое Ехнатон се обидел да му го наметне на египетскиот народ, па […]

By admin |
DETAIL

„Библијата е книга со таква содржина што претставува најдобар доказ за нејзиното божествено потекло. Во неа се наоѓа историјата на светот, историјата на Божјото провидение од почетокот на светот, па сè до конечното уништување на сето создадено.“

– Имануел Кант, 1724-1804, германски филозоф