Niniva

Фев
25

4.6. Пророштвото за пропаста на Нинива

Целата книга на пророкот Наум е посветена на судбината на Нинива. „Тешко на крвничкиот град!“ извикувал со силен глас пророкот. „Тој е полн со измама и убиства… а за тебе, Ниневијо, Господ нареди: нема да продолжи родот твој; …ќе ти направам гроб зашто си безвредна“ (Книга на пророкот Наум 3,1; 1,14). Нинива требало да биде […]

By admin |
DETAIL
Фев
25

4.5. Страв и трепет на Блискиот Исток

Да се вратиме сега на историјата на Асирија. Во десеттиот век пред нашата ера., под Асур Дан II, во 933 година пр. н.е., и Адад Нирари II, во 910-889 година пр. н.е., повторно наоѓаме извештаи за асирските успеси. Потоа на власт дошол Ашур-Насир Пал II, страв и трепет на Блискиот Исток, чија статуа се наоѓа […]

By admin |
DETAIL
Фев
13

4.1. Потекло на Асирците

Многу одамна, според библиските записи, светот станал толку расипан и безбожен што Создателот бил принуден да ја уништи Земјата и сè што е на неа со сеопшт потоп. Преживеале само Ное и неговото семејство. Синовите на Ное биле Хам, Сим и Јафет. Од Сим настанале семитските народи на Блискиот Исток, од Хам потекнуваат хананските народи […]

By admin |
DETAIL

„Библијата е книга со таква содржина што претставува најдобар доказ за нејзиното божествено потекло. Во неа се наоѓа историјата на светот, историјата на Божјото провидение од почетокот на светот, па сè до конечното уништување на сето создадено.“

– Имануел Кант, 1724-1804, германски филозоф