Hatuša

Фев
12

3.6. Од Палестина до Анадолија

Според библиските извештаи, Хeтитите биле главно населени во Палестина во голем број, но или се преселиле или биле присилени да ја напуштат и да се населат во Анадолија. Веројатно бран доселеници дошол од северот и ги поразил Хeтитите пренесувајќи им го индоевропскиот јазик и култура, а притоа го прифатиле нивното име – Хeтити. Првиот владетел […]

By admin |
DETAIL
Фев
12

3.2. Исчезнати градови

Исчезнат град близу до Богазкале     Во 1834 г. францускиот истражувач Шарл Тексие (Charles Texier) патувал низ централна Турција во потрага по изгубениот римски град Тавиум (Tavium). Во текот на своето патување тој стигнал до едно мирно село наречено Богазкале (Bogazkale). Според својот обичај, тој почнал да се распрашува за древните урнатини и му било […]

By admin |
DETAIL

„Библијата е книга со таква содржина што претставува најдобар доказ за нејзиното божествено потекло. Во неа се наоѓа историјата на светот, историјата на Божјото провидение од почетокот на светот, па сè до конечното уништување на сето создадено.“

– Имануел Кант, 1724-1804, германски филозоф