el-Amarna

Фев
12

2.5. Писмата од Тел ел Амарна

Ехнатон бил толку опседнат со својата религиозна реформа, што го занемарил владеењето со империјата. Здружените кралеви му пишувале на фараонот барајќи помош од него, но тој бил глув за нивните молби, па нивните писма напишани на глинени плочки биле носени во архивата на палатата, каде што биле откриени во 1884 година. Необично е што, кога […]

By admin |
DETAIL
Фев
11

2.3. Најславниот фараон – Тутмос III и неговите наследници

Хатшепсут одеднаш исчезнала од сцената како што и дошла. Ја наследил Тутмосис III, кој се смета за најголем од сите фараони. Тој изградил свечена сала во храмот во Карнак, кој сè уште постои и денес со својот покрив. Тука бил пронајден драгоцен список на фараони. Тој, исто така, оставил неколку свои убави скулптури. Што се […]

By admin |
DETAIL

„Библијата е книга со таква содржина што претставува најдобар доказ за нејзиното божествено потекло. Во неа се наоѓа историјата на светот, историјата на Божјото провидение од почетокот на светот, па сè до конечното уништување на сето создадено.“

– Имануел Кант, 1724-1804, германски филозоф