Asurbanipal

Фев
25

5.2. Библиотеката на Асурбанипал

Џорџ Смит бил роден во Челзи, Лондон, во 1840 година и уште како млад станал чирак на каменоделец. Бил фасциниран од спомениците и ракотворбите коишто пристигнувале во Лондон од асирските ископини, и со своите скромни приходи купувал секакви книги што можел да ги најде, а кои ја обработувале таа тематика. Секој слободен момент за паузата […]

By admin |
DETAIL
Фев
25

4.5. Страв и трепет на Блискиот Исток

Да се вратиме сега на историјата на Асирија. Во десеттиот век пред нашата ера., под Асур Дан II, во 933 година пр. н.е., и Адад Нирари II, во 910-889 година пр. н.е., повторно наоѓаме извештаи за асирските успеси. Потоа на власт дошол Ашур-Насир Пал II, страв и трепет на Блискиот Исток, чија статуа се наоѓа […]

By admin |
DETAIL

„Библијата е книга со таква содржина што претставува најдобар доказ за нејзиното божествено потекло. Во неа се наоѓа историјата на светот, историјата на Божјото провидение од почетокот на светот, па сè до конечното уништување на сето создадено.“

– Имануел Кант, 1724-1804, германски филозоф