Архиви: курсеви

Апр
08

Потрага

За курсот Ние брзаме, се бориме, страдаме, одиме: толкав пат, а потоа... на крајот, сепак умираме. Се чини претешко за воопшто да има смисла. Не е ни чудо што се бориме со тешки прашања кои пекаат по одговори кои тешко ги пронаоѓаме. Зошто постоиме? Од каде сме? На што можеме да се надеваме? Зошто ни [...]
By admin | Потрага
DETAIL
Дек
14

Откријте

За курсот Бог не сакал да се открие само во Библијата. Тој знае дека луѓето со кои живееме се пореални од некого за кого само слушаме или читаме. Затоа одлучил да дојде на нашиот свет како реална личност. Бог се спуштил до нашето ниво и станал сличен на нас за да нè поучи како да [...]
By admin | Откријте
DETAIL
Дек
14

Здравјето на дофат

За курсот Светската здравствена организација го дефинира здравјето како состојба на целосна физичка, духовна, ментална и социјална благосостојба. Здравјето не е статичка вредност. Тоа е динамично и секогаш може да напредува на подобро! Дури и кога не чувствуваме никаква болка, подобро здравје значи повеќе енергија, посреќен и посмирен живот, поквалитетни биохемиски процеси во нас кои, [...]
DETAIL
Дек
14

Тајните на пророштвата

За курсот Враќањето во историјата разоткрива многубројни култури кои биле обземени со копнежот да ја дознаат иднината. Пророците кои ја напишале Библијата се служеле со таинствени симболи и временски кодови за да опишат над илјада вџашувачки и посебни пророштва. Тие пророштва однапред ги најавувале најважните настани, како и појавувањата и исчезнувањата на народите во текот [...]
DETAIL
Дек
14

Сторијата за апостол Павле

За курсот Познатиот апостол Павле, најголемиот апологет на христијанството, имал една визија – еден сон. Тоа бил прекрасен, величествен сон – сон за нова доба, за едно ново устројство на светот. Тоа бил сонот за новото и обединото човештво, кое ќе го краси единство, рамноправност, љубов и мир. Некогашниот немилосрден прогонувач на христијаните, по сопствено [...]
DETAIL
Дек
14

Археологија – ископување на минатото

За курсот Уште од времето кога Наполеон тргнал во поход на Египет (1798), започнале археолошките истражувања на Блискиот Исток, кои во голема мера влијаеле на истражувањето на Библијата. Многу библиски извештаи биле расветлени дури по археолошките откритија, укажувајќи дека она што некогаш се сметало за легенда претставува историска реалност. Откријте кој ги изградил пирамидите и [...]
DETAIL
Дек
14

Верувањата на првите христијани

За курсот Една од причините што луѓето губат вера во денешно време е мислењето дека верата во Бога може да премине од родителите на децата и од една генерација на друга. Не постои ништо понеточно од тоа! Секое ново поколение мора да го запознае Богa и изворот на верата лично, или жарот на верата целосно [...]
DETAIL
Дек
14

Славните вистини на Библијата

За курсот Познатиот индиски мислител и еден од основачите на современата индиска држава, Махатма Ганди, за Библијата рекол: „На вас, христијаните, доверен ви е документ кој содржи доволно динамит да ја разнесе целата цивилизација на парчиња, да го преврти светот главечкум и да донесе мир на планетата растргната од судири. Сепак, вие се однесувате кон [...]
DETAIL

„Библијата е книга со таква содржина што претставува најдобар доказ за нејзиното божествено потекло. Во неа се наоѓа историјата на светот, историјата на Божјото провидение од почетокот на светот, па сè до конечното уништување на сето создадено.“

– Имануел Кант, 1724-1804, германски филозоф