Knjiga proroka Danila

Јан
20

24. Тајната на успехот

Во музejот Лувр во Пaриз е изложен eден импрeсивен бaзaлтен столб нaречен „Хaмурaбиeв зaкoник“. Oвоj каменен блок тежок чeтири тoни бил изделкан 1780 гoдини прeд Христa пo нaрeдба на вaвилoнскиот влaдетел и го прeтстaвува цaрот во цeрeмoнијaлна oблека прeд бoгoт на Сонцето, Шaмaш. Низата oд 282 прaвилa – бeз нeсрeќниот брoј 13 – е изделкана […]

DETAIL
Јан
20

23. Исполнет живот

Дали би сакале да доживеете сто години и да уживате во секој момент од животот? Кон крајот на 2005 година, списанието „Национална географија“ објави статија за долговечноста и за квалитетот на животот. Авторот, Дан Битнер, околу себе собрал екипа истражувачи и тргнал по светот да бара здрави општества. Неговиот план бил да пронајде делови во […]

DETAIL
Јан
20

22. Зоштo имa тoлку мнoгу цркви?

Авионот на летот број 93 на „Јунајтед ерлајнс“ се приближувал кон својот трагичен крај на 11 септември 2001 година. Машината за снимање ги снимила последните зборови на терористите кои го грабнале: „Алах е најголем!“„Алах е најголем!” Зборовите преполни со емоционален набој продолжувале да течат, сè додека не ги прекинала смртта кога авионот удрил во пенсилваниската […]

DETAIL
Јан
20

21. Судење

Кога би биле осведочени дека Исус повторно ќе дојде денес, како би се чувствувале? Што би направиле? Каде би отишле? На 22 октомври 1844 година, десетици илјади христијани го чекале второто Христово доаѓање. Се собирале на врвовите на планините, во црквите или во своите домови. Во текот на претходните месеци, верниците во Северна Америка, но […]

DETAIL
Јан
20

20. Погребан во вода

Во непосредна близина на древниот град Помпеја била откриена една фреска во природна големина на ѕидот на Вилата на тајните. На таа слика е прикажана церемонија на иницијација на млада девојка во мистериите на религијата на Дионис, богот на виното од грчката митологија. Меѓу другото, може да се види како една жена, која служи во […]

DETAIL
Јан
20

19. Илјада години мир

Има ли некаква надеж за мир во светот? Дали глобалниот мир и сигурноста навистина се само неостварлив сон? Како народите на светот да се обидат да го достигнат? Како изгледа решението на проблемот на меѓународниот тероризам и религиските напнатости? Централната сцена на светските судири е Средниот Исток. Секој претседател на Соединетите Држави се обидувал да […]

DETAIL
Јан
20

18. Каде на земјата се наоѓа пеколот?

Голем е бројот на оние кои мислат дека Бог е строг, суров и одмаздољубив судија. Тие го гледаат како далечен Бог, желен да ги фрли луѓето во пекол од маки и агонии. Направи нешто погрешно и „трас“ – те очекуваат громови и суд на патот во пеколот! Ваквото сфаќање за Бога се развивало со векови […]

DETAIL
Јан
20

17. Живoт пo смртта

Една од најголемите тајни на животот е смртта. Што се случува со луѓето кога ќе умрат? Каде одат? Дали е тоа конечен крај на целото патување или само негов почеток? Дали човекот по смртта е целосно мртов или некој негов дел продолжува да живее? Во различните култури во светот, умрените се погребуваат на различни начини. […]

DETAIL

„Библијата е книга со таква содржина што претставува најдобар доказ за нејзиното божествено потекло. Во неа се наоѓа историјата на светот, историјата на Божјото провидение од почетокот на светот, па сè до конечното уништување на сето создадено.“

– Имануел Кант, 1724-1804, германски филозоф